Woldreads maken

Woldreads zijn leuk om eens tussen je echte dreads te doen. Wol irriteert niet en is licht van gewicht. Allerlei kleuren en kleurcombinaties zijn mogelijk en je kunt ze zelf maken.
Mocht je geen tijd, zin of talent hebben voor woldreads maken, of speciale wolwensen hebben, dan kun je terecht bij Lievelieze. Zij maakt mooie woldreads (ook dreadcoils en wolsieraden) naar wens.

In deze tutorial wordt uitgelegd hoe je een dubbele woldread in één kleur maakt (op de foto's is echter gewerkt met de lengte voor 1 dread, maar de beschrijving is voor dubbele dreads).

Benodigdheden

Een ongeknipte wolsliert
 1. Lontwol, geschikt voor natvilten. De wol die Dreadspullen verkoopt, is zeer geschikt voor natvilten. Lontwol betekent dat de wol een lange sliert is.
 2. Zeep. Dreadspullen verkoopt olijfzeep, die zeker geschikt is en zacht voor je handen. Maar met andere zeep schijnt het ook te kunnen, als het maar geen pH-neutrale zeep is.
 3. Teiltje of emmer met zo heet water dat je het nét kunt verdragen.
 4. 1 of 2 handdoeken
 5. Een oppervlak dat nat mag worden, bijvoorbeeld het aanrechtblad in de keuken.
 6. Een plek waar je de dreads kunt ophangen om te laten drogen

1. De wol

Begin met het knippen van de wolslierten op de juiste lengte. De woldreads worden ongeveer 20% langer dan de lengte van de wol. Een wolsliert van 30 cm levert een dread op van ongeveer 36 cm.
Het makkelijkst is een dubbele woldread. Je maakt dan een lange dread, die je in het midden bevestigt aan de bovenkant van een echte dread. Als je eigen dread 30 cm is, moet de dubbele woldread 60 cm worden. De wol knip je dan op 50 cm. (Deel de gewenste lengte van de woldread door 1,2 om de lengte van de wol te berekenen.)Deze wol moet nog wat uit elkaar getrokken worden
Als je de wol van Dreadspullen gebruikt: de wolsliert geeft behoorlijk dikke dreads. Je kunt deze door tweeën splitsen voor normale dreads, en nog eens splitsen voor dunnere dreads.

Als je zeker wilt weten of je genoeg viltwol hebt voor je woldreadsproject, gebruik dan de woldreadsrekenmachine.

Als je de wol hebt geknipt, trek je deze een beetje uit elkaar. Zo voorkom je dat er straks bij het rollen over de lengte van de dread rare inkepingen in komen.

2. Het water in

Vul je emmer of teiltje met water dat zo heet is, dat je het nog net kunt verdragen. Doe er een paar vlokjes olijfzeep in (of andere zeep naar wens).

De wol VOORZICHTIG onderdompelen

Als de zeep is opgelost, doe je er 1 sliert in voor een dubbele woldread. Laat deze ongeveer 2 minuten in het water zitten. Druk hem voorzichtig onder water, als ie dat zelf niet gaat.

Info: het warme water en de zeep zorgen ervoor dat de schubben van de wol gaan openstaan. Als je de wol direct erna in de gewenste vorm kneedt, grijpen de schubben in elkaar en behoudt het z'n vorm. Dit is het verviltingsproces van wol. Zodra de wol droog is, kun je niets meer aan de vorm veranderen.

3. Kneden maar

Deze wolsliert is doordrenkt

Als de wol goed doordrenkt is, haal je de sliert uit het water. Houd hem aan het puntje beet. Leg de sliert neer en begin meteen met beide handen te rollen. Je mag natuurlijk ook tussen je handen rollen; wat je zelf het prettigst vind. Je mag aardig hard rollen, maar zorg ervoor dat de dread nat blijft. In het midden mag je nog iets meer kracht gebruiken, en eventueel wat trekken aan de dread. Het midden van de dubbele dread is straks het deel wat je aan je eigen dread bevestigt en mag wat dunner zijn.

Hard rollen met natte wol om de juiste vorm te krijgen

Als je niet tevreden bent, kun je de dread - of een deel ervan - weer in het hete water dompelen. Dan direct erna weer 'kneden'. We raden het af om op een handdoek te rollen: deze trekt het water snel uit de dread, wat niet zo fijn is als je nog de tijd nodig hebt om de woldread goed te vormen.

4. Laten drogen

Eenmaal klaar met de compacte sliert, hang je deze ergens op, liefst in de buurt van de verwarming, in het midden van de dubbele dread. Bij de Xenos zijn S-haken te koop (6 voor een euro ofzo), die ik persoonlijk erg handig vindt hiervoor.

5. Bevestigen

Er zijn meerdere manieren om dubbele woldreads aan echte dreads te bevestigen, met of zonder elastiekje. 2 voorbeelden:

 1. Met stiekje

  Leg het midden van de dubbele dread over de uitgroei van je echte dread.
  Vlecht een klein stukje (met de woldread rechts en links over je echte dread heen) en doe er dan een elastiekje omheen.
 2. Woldread zonder stiekje bevestigen
 3. Zonder stiekje

 4. Haal het midden van de dubbele woldread door de uitgroei van je echte dread. Er steekt nu een lus uit. Steek de twee uiteinden van de dubbele dread door deze lus en trek het strak aan. Voilà! Woldread zonder stiekje bevestigd. Natuurlijk kun je ook je echte dread door deze lus halen, wat je het mooist vindt.

Links

- Lieveliezes site
- KohlHair (bij HowTo's staan methodes om nepdreads te bevestigen)
- Allerlei haarideeën

Meer tutorials over woldreads maken.
- Dubbele woldreads maken
- Enkele woldreads met lusje maken, methode 1.
- Enkele woldreads met lusje, methode 2.

We hebben helaas niet de tijd (en ook niet zoveel ervaring) om vragen over het maken van woldreads per e-mail te beantwoorden. Bij vragen kun je terecht op dit Engelstalige forum: http://www.extra-muffins.com/hair/. Hier zitten veel mensen die vaak woldreads (en andere soorten nepdreads) maken.